
Amarant çiçeğini ve kırmızı renginin doğada en koyu kırmızı olarak kabul edildiğini duymuş olmalısınız. Şüphesiz ki amarant bitkisi egzotik ve gösterişli bir bitkidir, bu da onu sınır ve yataklar için ideal kılar. Amarant çiçeği, uzun ve dik dallı gövdelerden yere doğru sarkan muhteşem bir püsküldür.
Bu yazıda, aşağıdakileri tartışacağız:
* Amarant Bitkisinin Taksonomik Hiyerarşisi
* Amarant Çiçeğinin Tanımı
* Amaranthus Yetiştiriciliği ve Amaranthus Bitki Bakımı
* Amarantın Kullanımları
* Amarantın Tıbbi Özellikleri
Amarant Bitkisinin Taksonomik Hiyerarşisi
Amarant bitkisinin taksonomik hiyerarşiye sınıflandırılması genellikle zordur çünkü bitkinin farklı türleri arasında benzerlikler vardır. Bu zorluğa rağmen, amarant Krallık Plantae ve Alt Krallık Tracheobionta'ya başarıyla sınıflandırılmıştır; bu da onun vasküler bir bitki olduğunu gösterir. Krallık ve alt krallığın yanı sıra kullanılan ana sıralama, bölüm, sınıf, sıra, aile ve cinstir. Bitki, Magnoliophyta bölümüne ve Magnoliopsida sınıfına aittir; bu da onun çiçekli ve iki çenekli bir bitki olduğunu gösterir. Amarant bitkisi Caryophyllales sırasına ve Amaranthaceae familyasına aittir. Amarant çiçeğini temsil etmek için kullanılan cins Amaranthus L.'dir; bu da genellikle domuz otu olarak adlandırılır.
Amarant Çiçeğinin Tanımı
Amarant çiçeği çoğu tür için tek eşeyli veya iki eşeyli olabilir. Her iki durumda da çok küçüktürler ve genellikle braktüsler ve dikenli perianthe sahiptirler. Braktüsler, çiçeği iki zarif braktüsle destekler. Stamenler, çiçeğin çanak yapraklarının tam karşısında yer alır ve çiçeğin androecium'u bu stamenlerden beşini taşır. Çiçekler genellikle başaklar, salkımlar veya demetler halinde toplanmıştır. Daha önce belirtildiği gibi, çoğu bazen iki eşeyli ve aktinomorfikken, bu çiçeğin birkaç türü tek eşeylidir. Çiçeklerin rengi türüne bağlı olarak yeşil, beyaz, mor veya pembe olabilir. Çiçek, genellikle stamenlere bağlı dört ila beş taç yaprağı, üç ila beş çanak yaprağı ile hipogin ovaryum ve iki ila üç stilus içerir.
Amaranthus Yetiştiriciliği ve Amaranthus Bitki Bakımı
Amaranthus bitkisini yetiştirmek oldukça basittir ve temel adımları takip ederek ve bazı faktörleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirilebilir. Örneğin, Amaranthus'un en iyi yarı gölgeli koşullarda ve bazen tam güneş ışığı koşullarında büyüdüğünü belirtmek önemlidir. Bitki, her türlü toprakta yetişebilir; ancak, toprak pH'sının 6 ile 7 arasında sabit tutulması gerekir. Amaranthus, don tehlikesi olmaksızın hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda yetiştirilebilir. Tohum, filizlerin uygun güneş ışığı almasını ve soğuk hava koşullarından korunmasını sağlamak için hafifçe toprakla örtülmelidir. Tohumlar 10 ila 14 inç aralıklarla ekilmelidir. Tohumların filizlenmesi için 10 ila 14 gün ve 70 derece F sıcaklık gereklidir.
Amaranthus bitkisine bakım yapmak da kolaydır. Bitki, etilene karşı hassas değildir. Bitkinin sürekli suya ihtiyacı vardır, bu nedenle her mevsimde toprak nem içeriğini korumak için düzenli olarak sulanmalıdır. Yavaş salınımlı veya çok amaçlı gübre, büyüme sezonunun başlangıcından itibaren bitkiye aylık olarak uygulanabilir.
Amarantın Kullanımları
Amarantın birçok kullanımı vardır. Yaprakları sebze ve tahıl olarak mutfak hazırlıklarında kullanılır. Tahıllar ayrıca kek, gevrek, bisküvi, hamur işleri, ekmek, dondurma, lysin açısından zengin bebek mamaları ve kraker hazırlamak için de kullanılır. Tahıllar ayrıca fermente edilerek bira yapımında kullanılabilir. Amarant, doğal boyalar, kozmetikler, yüksek kaliteli plastikler ve ilaçların üretimi gibi birçok tarımsal endüstriyel kullanım için yaygın olarak uygulanmıştır. Tahıllar ayrıca elma meyvelerini ve etleri korumak için koruyucu olarak kullanılır.
Amarantın tahılları, yılan ısırıkları, kızamık ve hayvanların ayak ve ağız hastalıklarını tedavi etmek için etnomedikal olarak kullanılır. Yaprak ve gövde bazen böbrek taşlarını tedavi etmek için kullanılır. Amarant yağı, özellikle tokoferol içeriği ile kolesterol düşürücü ajanlar içerir ve bu ajanlar kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Amarant yağı bazen cilt penetranı ve kozmetik bileşen olan skualen içerebilir ve ayrıca özellikle bilgisayar diskleri için bir yağlayıcı olarak kullanılabilir.
Amarantın Tıbbi Özellikleri
Amarant, farklı sağlık yararları olan bileşikler açısından zengindir. Bu bileşikler, özellikle yapraklar, çiçekler ve tohumlar gibi bitkinin farklı kısımlarında yaygın olarak bulunur. En yaygın bileşikler arasında lektinler, doymamış yağ asitleri, skualen, tokoferoller, terpen alkolü, karotenoidler, alifatik alkol ve fitosteroller bulunur.
Amarantta bulunan lektinler, hücre biyolojisi, immünoloji ve kanser araştırmalarında yaygın olarak kullanılır. Bunun nedeni, sitotoksisite, immün baskılama ve mitojenik etki gibi biyolojik etkilere sahip olmalarıdır. Amarantaceae familyasının birçok türünde bulunan bir lektin örneği Amarantin'dir.
Doymamış yağ asitleri, amarantın yapraklarında ve tohum yağında baskındır. Linoleik asit de küçük miktarlarda bulunur. Amarantta bulunan doymamış yağ asitleri iyi antioksidanlardır ve lipid metabolizmasına önemli ölçüde katkıda bulunurlar.
Skualen, bir bağışıklık artırıcı ve steroidlerin öncüsüdür. Karaciğer kolesterolünü safra asitlerine dönüştürmeye yardımcı olur ve 7?-hidroksilaz aktivitesini artırır. Skualen, emolyan doğası nedeniyle bazı ilaçlarda ve kozmetik üretiminde kullanılır. Tokoferoller, amarantın tohumlarında bulunur.
Tokoferoller, antioksidan ve antitümör aktivitesine sahiptir. Serum kolesterolünü düzenlemeye, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol sentezini azaltmaya ve lipoprotein lipazını düzenlemeye yardımcı olur.
Karotenoidler, yapraklarda bulunur ve bağışıklık yanıtını artırıcı, kanser önleyici ajanlar, antioksidanlar ve göz koruyucular olarak işlev görür. Karotenoidler ayrıca kardiyovasküler hastalıkları önlemede de kullanılır. Amarantta bulunan başlıca karotenoid türleri lutein ve ?-karoten'dir.
Çeşitli Amaranthus türlerinin tohum yağları, fitosteroller açısından yüksek konsantrasyona sahiptir. Fitosteroller, en önemli mikro bileşenlerdir ve analjezik, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip oldukları için eczacılıkta yaygın olarak kullanılır.
Polifenoller de amarantta bulunur ve osteoporoz, diyabet mellitus ve bazı diğer nörodejeneratif hastalıkları önlemede kullanılır.